onsdag 1 mars 2017

Bäcksländan.


Bäcksländan lever enbart i strömmande vattendrag. Puppstadium saknas för denna slända. Livstiden som fullvuxen slända är ungefär en månad. Och dessa sländor är också effektiva matbitar för hungriga fiskar! Som nymf känns den igen på dens två långa antenner samt baktill två spröt. Som fullvuxen ligger dens längd oftast runt en centimeter, men Sveriges största art nåt ända upp till tre. Oftast förekommer dem i oansenliga färgskalor. Dem flesta arterna har två fullt utvecklade vingar men dessa sländor är oftast rätt dåliga på att flyga. Dess vingar ligger ihopvikta när den vilar och namnet för det heter Plecoptera.

Bäcksländan saknar som sagt puppstadium. En generations livslängd är oftast runt ett års tid, men kan variera ända upp till två eller tre. Alltså från ägg till fullvuxen död slända. Dessa sländor brukar börja flyga redan tidigt på vårkanten, då isen smälter. Och dessa sländor lever som sagt enbart i rinnande vatten, finnes ej i lugnflytande sjöar. Bäcksländor håller främst till bland stenarna på strandkanten. Parningen brukar oftast ske invid strandkanten.

Bäcksländan är väldigt känslig för förorenade vatten, så den finnes ej i sådana. Den behöver rent vatten för att kunna överleva. På grund av detta har denna slända minskat kraftigt utöver vårat land. Som nymf behöver den väldigt syrerikt vatten och den trivs ej i höga vattentemperaturer. Men den är även anpassningsbar efter miljön den lever i till en viss gräns.


Bäckslända i levande format.

Antal nymfstadier som denna slända har ligger oftast runt ett tiotal men kan för vissa arter uppgå till hela 33 stycken! Som nymf växer den till sej under vinterns halvår, vilket resulterar i att den kläcks och flyger så tidigt på vårkanten. Nymfens förvandling till fullvuxen insekt (Imago) pågår oftast invid strandkanten tidigt på våren undantagsvis några få arter. Detta sker då under morgnonstund eller kvällstid. Längden på bäcksländan varierar allt ifrån några millimeter upp till tre centimeter som sagt.

Dem flesta bäcksländor är färgade i brunsvart eller gråbrunt, men vissa arter kan bli intensivt grön eller gulfärgade. Dessa nymfer brukar jag ibland använda till att fiska med och dem brukar vara rejält giftiga! Men dem kan säkerligen vara ruskigt bra även då iskanterna bara ligger kvar av snösmältningen samt på tidig sommar...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar