onsdag 1 mars 2017

Att fiska med mygg eller knott som flugor.


Fisket med mygg eller knott är ju något som ofta lätt förbises. Dessa insekter kan ibland vara nyckeln mellan framgång eller nederlag vid fiskevattnet! Jag brukar själv fiska mycket med fen svartfärgad klinkhammer ända upp till storlek 12. Fast man kan tycka att den borde fiskas i mindre storlek. Black nnat" är ju även den en klassiker bland "små svarta flugor". En liten svart nymf har jag även börjat använda mej av på senare år med mycket stor framgång. Fina öringar har bitit sina käftar runt den lilla flugan, plockats och återsläpps.

En fluga som kan vara väldigt bra senare på hösten är ju TKK som står för två kopulerande knott. Det vill säga två parande knott. Men detta är ju en väldigt speciell fluga som bara behöver plockas fram då en stor fisk står och selektivt åker runt med käften uppe vis ytan och glupsar i sej dessa små insekter under tiden dem paras. Så ni ser, även små flugor kan leverera stor fisk. Och i detta läge är denna fluga den enda som funkar.

Dem ska vara bundna i en liten storlek, typ 14-16, kanske till och med ända ner på 18. Tänk på att ett knott är väldigt liten. Men just under knottparningen så visst går det bra att även kasta ner en liten ensam rackare till fluga också i en liten storlek. Fisken ser ju knappast att det är en ensam liten insekt som driver omkring där i den parande knotthögen. Flugan är bunden av Palle Andersson, en gång i tiden fiskeguide vid Tjuonajokks älvstränder. Där i Kaitumälven ska tydligen flugan vara helt suverän. Och den lockar ju till sej alla insektsätande fiskar så som öring, röding och harr givetvis. Flugan fiskar givetvis bäst högt upp i fjällvärlden, där ju högre man kommer ju mer knott finns det.


TKK

Så prova gärna denna fluga då ett sådant tillfälle uppenbarar sej. Och det är mera sällan, men är ni mycket i skog och mark under tidig höst så kan ni få uppleva en sådan upplevelse. Mycket mäktigt att se en stor fisk bara gapa med öppen käft och surpla i sej dessa knotthögar i svepande cirklar.

Mycket nöje!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar