lördag 18 februari 2017

Vakbilder öring/harr/röding

En fisk som far omkring med halva ryggen över vattnet tar mest troligt myggpuppor som hänger i ytan. Dem stiger sakta uppåt när dem kläcks, och fisken vet att den kan sluka dem i lugn och ro. Fetta in din myggpuppa alldeles i ytskiktet, och fiska den med mycket långsamma rörelser.

Ett något splashigt "vanligt vak". Fisken tar flugan underifrån. Det här kan vara lite vad som helst, men oftast så sätter jag på en vanlig torrfluga. Dagsländorna blir ganska orörliga och stela just då dem har kläckts. Fisken kan ta insekten i lugn och ro, så vakbilden blir inte alltför "splashig". Men eftersom insekten befinner sig i ytan på vattnet, måste fisken dit med munnen. Det uppstår alltså en riklig vakring, som det kan stänka till lite om.

En ruskigt försiktig vakning som ser ut som att det är en liten småfisk som vakar, kan lika väl vara ån/älvens storöring. Den tar en liten orörlig insekt, och har ingen brådska. Den stiger upp ifrån från bottnen, stiger bara upp helt lugnt och suger i sig insekten. Det kan röra sej om allt ifrån döda dagsländor, så kallade spent spinners, till döda landinsekter som ligger på ytan. Ofta är det riktigt små insekter det rör sej om. Själv så skulle jag valt att sätta på en mindre spent spinner. Fungerar inte det, så skulle jag prova med en liten grå/beige parachute-fluga. Efter det en liten myggimitation. Men även döda myror kan ge sådana här vak.

Kraftiga vak som det bara stänker om! Fisken öser på i full fart från bottnen och hinner ej stanna, utan korsar vattenytan så det bara stänker om det! Den jagar med största sannolikhet nattsländor eller dess puppor, så då gäller det att passa på! Det är kvicka, rörliga insekter som flyttar på sej på vattnet och det vet fisken om. Prova en vanlig nattslända eller dess puppa.
Annars så sätt på en Rackelhanen. Impregnera dem helst med flytolja. Med flytolja på så kan du dra ner flugan i ett plopp som sedan stiger till ytan igen. Att stripa  med en nattslända funkar det också, så den bildar en liten plog efter sej.

Och det viktigaste med att se efter fisk som vakar är ju även såklart att inspektera efter vad för flygfän som rör sej i luften! Ovan vattnet, eller varför inte kolla om du ser någon insekt vid stranden kläckas eller sakta röra sej uppåt såsom myggpuppor! Det gäller att vara uppmärksam inför naturen och dess skiftningar! Den kan ställa om saker snabbt också och överraska. Vad jag själv har sett så har insektslivet varit väldigt varierat från år till år. Ena året så var det enbart nattsländor som rörde sej, eller man kom väldigt långt på dem. Ett år så var det mycket gråa bäcksländor som svävade på sensommarn/hösten. Medans det i år har varit mycket bara mygg och knott i luften.

Så var lyhörd inför naturen. Det lönar sej.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar