måndag 27 februari 2017

Laddat för pimpelfiske.

Tänkte här berätta lite om grunderna i pimpling. Ett väldigt enkelt och trevligt sätt att fiska på om vårkanten. Det är inte mycket man behöver för att kunna fixa sej en trevlig pimpeltur på aborrsjön eller kanske harrälven?

En isborr är ju självklart, men på ställen där folk pimplar mycket så kan man faktiskt knacka upp redan gjorda hål med ett järnspett eller liknande. Om man nu har en borr som såklart är nödvändigt om man pimplar på mer svåråtkomliga. Privata fiskeställen så går det ju bra med en borr med diameter på 12,5 cm. 25 cms borrar finns också. Det är ju ett bra val för dem som pimplar efter storöring, stor röding eller gädda.

När det kommer till pimpelspön så finns det ju en uppsjö av modeller, men egentligen två urtyper. Ett klassiskt vanligt spö som man pimplar med ett glimrande sänke med en mask under. Går ju självklart att agna med maggot också. Men för maggotfisket så används oftast mormyskaspön. Finkänsliga spön som på toppen det sitter en liten metalbit som böjer sej efter betets rörelser. Då ser du genast om en fisk är och nafsar på betet.

Man kan även använda sej utav balanspirkar med en mask eller maggot i båda ändarna. Det är ett bete som är giftigt för större fisk. Man kan givetvis även agna med en siklöja, harrstjärt eller liknande också för stor öring eller gädda. Men i och med att det är ett svårt fiske så kan det lätt kännas ganska träligt. Bättre då att pimpla med ett maskförsett pimpelspö eller maggot då och lägga ut ett rejälare spö agnat med fisk då. Och ha den i närheten så man ser om det händer nått på det spöet. För fort går det så sliter den stora fisken ner pimpelspöet i hålet. Bättre då kan vara att bara en grov lina virad runt en stark träpinne istället.

En isrensare som man rensar fiskehålet med är också av yttersta nödvändighet. Annars fastnar den tunna mormyska linan i sörjan bara. Man ser inte om en fisk tar betet och så vidare. Välbehövligt är ju också såklart en utfällbar ryggsäck med sittdyna på eller liknande. I övrigt värmande kläder, gummistövlar med fodring eller riktiga grova gummiskor med varmt foder i, eller om man har skidpjäxor som inte släpper in vatten från isen med tjocksockar inuti, om man har skidrat ut på isen. Man får prova sej fram helt enkelt.

I övrigt så behövs ju inte mer än ved, en spade och kanske en yxa för att göra upp en härlig eldplats, där man kan fälla ut renskinnet och bara njuta av den härliga vårsolen. Gott fika är såklart ett måste för mesta tid ägnas lätt åt att bara sitta och njuta. Kaffe, oboy, skink och ostsmörgåsar och kanske lite torkat renkött är ju en ynnest för själen.

Så bara att packa för isfärden och se till att njuta av allt våren har att ge.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar