tisdag 28 februari 2017

Nattsländekläckning och fisket kring det.


Nattsländan påbörjar sin livscykel som ett litet ägg som befruktats av hanen under parningen. Därefter så släpper honan ner äggen i ytfilmen på vattnet så äggen sjunker till bottnen och kan påbörja sin tillväxt till fullvuxen nattsländan. Efter äggstadiet så delas den in i tre stycken huvudstadier: larv, puppa och fullt bevingad slända.

Larv

Det är här som en liten larv den blir intressant för flugfiskaren. Det är här som vi brukar fiska den som en liten tjecknymf och det kan vara en succésartad metod i vissa lägen.

Husbyggare/husmask

Nästa steg för den lilla larven är att bli en husbyggare. Dessa larver samlar på sej små byggstenar för att bygga sitt skyddande lilla hus runtom sej, allt ifrån grus, till småsten och barkbitar. Det är självfallet här vi imiterar den lilla husmasken med husmaskflugor, där endast huvudet på den lilla larven tittar ut från sitt bo. Vid detta stadiet kan det vara svårt på grund av det strömmande vattnet att få ner den lilla nymfen till bottnen där dem huserar vanligtvis. Men ibland så slinter dem och driver iväg med strömmen. Det är där vi har våran chans.

Det tredje levnadsstadiet är att husmasken bygger ett silkeslikt bo beläget under stenar. Där lever dem helt statiskt och imiteras inte av oss flugfiskare. Detta på grund av att vi inte kan placera våran fluga under en liten sten liksom.

Puppa

Larven kommer därefter att förpuppas till en liten nattsländepuppa som sista steg innan den kläcks till en fullvuxen slända. Frånskilt dagsländan så kan nattsländan här kläckas på en rad olika sätt. Men det allra vanligaste sättet är att en nattslända kläcks på detta vis. Puppan lyfter mot ytan med hjälp av en liten luftbubbla den har under skalet. Enligt vissa så imiterar guldskalleförsedda flugimitationer av en nattsländepuppa enligt vissa detta stadie.Själva kläckningen

Sedan så kläcks nattsländan ur sitt puppskal en 10-20 cm under ytan och flyger upp i luften som färdigvuxen slända. Det kan även hända att puppan lyfter ända upp till ytan för att sedan den fullt bevingade nattsländan klättrar upp ur sitt skal och simmar in till land, ibland simmandes in till land sittandes i sitt skal för att kläcka i land. Frånsett att kläckningen kan ske på olika sätt så är fisken på jakt under denna kläckning efter dessa puppor, så som flugfiskare ska vi vara på hugget och iakta kläckningen för att sedan skrida till verket för att fånga vattnets storfisk.

Fullvuxen nattslända och dess parning

Som färdigvuxen slända så är den väldigt aktiv nattetid, därav namnet den getts; Nattslända. När det sedan är dags för nattsländan att para sej så flyger honan ut över vattnet för att släppa sina befruktade ägg till ytan. Detta kan lätt imiteras genom att stripa med nattsländeimitationen vi fiskar för stunden, exempelvis en Goddard caddis som är min personliga favorit. Jag brukar själv fiska den helst i stora storlekar som storlek 10 ända upp till 8, men det är ju beroende efter hur stora nattsländor som kläcks för stunden. Den flugan har även suverän flytförmåga. Vissa nattsländor dyker ner i vattnet för att lägga sina ägg. Du kan då imitera detta beteende genom att göra så hårda indragningar med flugan så att den dyker ner. Detta ljud kan locka till sej fisk om det för stunden är mera segt fiske vid vattnet.


Exempel på larver: haröra, tjecknymf, husmask 2012, grön flosktjecknymf

Puppor: Superpuppan, foampuppan, TF-puppan

Fullvuxen Nattslända: Streaking caddis, Goddard caddis, E 12, F-fly, Rackelhanen, CDC fly, Åbo-sländan etc.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar