fredag 10 februari 2017

Lite tankar kring utrustning.

Flugspön

När det kommer till flugspön så har jag hittils bara kört på klass 5 och 6. Klass 5 främst till torrflugefisket men även som "allround spö", en 5:a fixar faktiskt tom att kasta dubbelkrokade havsöringsflugor med, så man kommer långt på en 5:a! Kanske lite klent att fiska streamers med iofs om det slår på något riktigt stort, men helt underbart som torrflugepinne!

En #6:a brukar jag däremot använda mestadels till streamerfisket, även om en 7:a kanske är att föredra. En klass #6:a funkar ju åxå bra som torrflugespö eller allround spö. Något bättre allround än en #5:a är den ju, men jag föredrar ändå att använda mej av spön i klass 5. Dem är lite lättare å behagligare på något sätt och täcker dem mesta behoven man har ändå anser jag. Läs något längre ner om fluglinor så förklarar jag mer kring varför ett klass 6 spö kan vara att föredra.

När det kommer till medium, medium fast eller fast, så skulle jag föredra ett snabbt spö! Ett snabbt spö som ändå böjjer sej bra vid fight. Mysigt är åxå annars att kasta med lite mjukare spön (medium fast) i mindre, strömmande vatten. Fint att bara lyfta ut flugan med i ett enda kast, så kallat underhandskasta med. Sådana spön böjjer sej även ända ner till korkhandtaget vid fight, du känner även fiskens knyckningar då totalt, samt bättre känsla när fisken försiktigt tar en liten nymf på djupet. Man kan även ha ännu mjukare spön (medium) som är lite extra mjuka, dem är sköna dem med.

Flugrullar

Roligast är ju klart att ha kvalitetsrullar tillverkade i aluminium, men det går ju även bra att ha rullar tillverkade i komposit, även om dem känns lite plastiga och lätt spricker sönder om man nu skulle ramla. Att föredra är ju helt klart en så storspolig rulle pga bättre invevningsförmåga, fisken kan ju dessutom rusa mot dej och då gäller det att vara snabb att höjja spöet i luften och tom springa bakåt om det går. Så en storspolig rulle är ju helt klart att föredra då. Lätt vikt också helt klart tycker jag, även om balansen i spöet med matchande rulle är det klart viktigaste, annars kan det kännas tungt att fiska, det nöter på underarmarna och även axlarna vid fel "balans i spöet."

Fluglinor

Jag föredrar allroundlinor med 10,5 meters klump främst, men går bra även med 8,5 meters som dock blir lite "slängiga" vid längre kast. Men dem linorna är ju främst för att skjuta ut linan snabbt och främst då till dem lite mindre strömmande vattnena där man underhandskastar mestadels. Jag hade när jag var yngre en vitfärgad lina på 11-12 meter, det är den bästa lina jag haft!

Jag hade även en lina på 11-12 meter en gång i klass 6 till ett klass 5 spö, och den linan låg på 14,9 gram. Lite extra tungt för en klass 6 lina alltså. Detta på grund av sitt extra tjocka skjuthuvud, nästan som på gäddlinor som ska bära ut riktigt stora tunga flugor. Men dem gäddlinorna är ju ännu tyngre. Det den här linan mäktade att bära ut var något tyngre, förtyngda nymfer och streamers än vad en vanlig klass 6 lina mäktar med. Man kastade ut hela linan på tre kast, men skjuthuvudet på den linan var så tjockt på slutet av den linan vilket gjorde att den skjöt nå förjävulskt bra! Dock så skjöt den till och med för bra! Det gjorde att man fick bromsa in linan innan den hade nått vattnet. Vilket resulterade i att när den bromsades in så föll den sedan med ett kraftig "pladask" ner raklång från himlen ner på vattnet som sagt, och det blev helt enkelt inte direkt skygga presentationer med en torrfluga med den linan så den sålde jag senare vidare. Svårt som tusan var det också att bromsa in linan så den skulle falla ner försiktigt, det var helt enkelt omöjligt...

Det finns ju även longbelly-linor som är gjorda för långa kast såsom i sjöar då. Dem brukar ligga på runt 14 meter så mycket lina att bära i luften, vilket gör att det tar lite längre stund för linan att sträcka sej. Så det tar lite längre tid att få ut kasten med dem, lite svårare svårighetsgrad också, vilket inte är märkvärdigt svårt. Flugfiske är inte svårt. Vissa menar ju på det att det är så märkvärdigt och svårt, men det stämmer inte alls. Det stämmer inte på något i livet. Vill man lära sej något så kan man lära sej det. Vad som helst.Spöet jag endast fiskar med nu för tiden, mitt #5 spö.

Till klass 5 spöet så har jag använt mej av klass 6 linor på 14 gram mestadels men har nu sänkt till en på 13 gram. Man hade kunnat sänka åxå till en klass 5 lina på 12 gram. Att överklassa linan ett snäpp gör att den skjuter bättre, men den kastar inte längre. Dem säger tom att det blir svårare att komma över 20-25 meter men det vet jag inte om jag kan hålla med om. Kanske att man får jobba något mer med "kraftigare kast så spöet böjjer sej djupare" men inget jag märkt av direkt. Men ju mer jag har fiskat så har jag fått en betydligt bättre kastteknik så numera så har jag börjat sänka vikten på linorna något, men jag tycker personligen att det kan kännas i skillnaden på en lina på endast 1 gram, tom ett halvt gram faktiskt.

Till klass 6 spöet så brukar jag använda mej av klass 7 ända upp till klass 8 linor. Men det handlar inte om vilken klass det står på linan utan gramantalet på linan! Vanligtvis så ska ju min #6:a ha en lina på 14 gram, men 15 tycker jag är något skönare! Detta till vanligt lämpat torr till nymf fiske. Men ska man kasta streamers så som sagt klass 7-8 linor! Å dessa allt från 15-18 gram. Men 15-16 är lite klent då anser jag, bättre på med 17-18 gram, 17 tycker jag är perfa! Då kan man kasta ut riktigt stora, tunga, förtyngda streamers åxå av dem flesta slag!

Tafsmaterial

Jag brukar använda mej av främst 0,22-0,23´s tafmaterial vid torrflugefiske, iaf då det är lite mörkt ute så fisken inte ser tafsen så lätt, annars brukar jag gå ner på 0,20 vid solljus ute, och ibland ner på 0,18 tafs för att kasta med riktigt små flugor men det är ytterst sällan. Varför jag vill ha tafs runt 0,22 är helt enkelt om det slår på en drömfisk. Till streamer så gillar jag 0,45 mest. Lite överdimensionerat? Ja, men den skjuter ut flugan så lent då, det har inget med brottsyrkan att göra. Till mindre streamers så kan jag gå ner ända till 0,28. Som allround lina i älven brukar jag använda mej av 0,22-0,25. Andra fiskare brukar kanske köra på lite tunnare tafsmaterial, men det finns inga regler, allt är efter personligt tycke vad som funkar bäst.


Lättvikts fällkniv.

Vadarstövlar

Själv så har jag bara ett par gammeldags höftvadare, jag trivs helt enkelt inte med att gå omkring med ett par moderna andasvadare, gillar heller inte att vada djupt, för jag blir yr av det speglande vattnet. Så vadning är inte riktigt min grej, undviker det faktiskt i allra högsta grad, vadar enbart om situationen kräver det! Lätt dessutom att skrämma fisk vid vadning, dem större backar då oftast bakåt och blir svårare att få till hugg då dem fått in skyddsinstinkterna. Är nog lite egen i mitt sätt här, för dem flesta andra fiskare vadar ju ofta och djupt dessutom, men allt är en smaksak.

Ryggsäckar mm

Själv så har jag en miniryggsäck på ryggen med 2 flugaskar i + lite annat tjafs. Har även en liten midjeväska i höften som innehåller 2 små flugaskar + tafsmaterial och några dubbelkrokar till tubflugorna. Vad gäller kniv så har jag en mini fällkniv på endast 50 gram i bältet. Ja, jag gillar att färdas lätt i skog och mark.1 kommentar:

  1. Kommer helt klart höra av mig till dig när jag ska köpa utrustning! Skysst när nån vet vad denne talar om! känns bra, det är ju ändå lite pengar det rör sig om och man vill ju få det rätt.

    SvaraRadera