lördag 18 februari 2017

Laxflugor tips.

Under försommaren/södra Sverige mars/april, norra Sverige maj/juni.

Orange/Gula färger såsom Phatagorva och Willie Gun, även Sunray Shadow som är mera silvrig och svart. Mest runt 8 cm, men kan även provas mindre på 6 cm och större på 9-12. Kan ju behövas rejäla spön här för att komma ner lite under hög vårflod och allmänt högt vatten i älven. Så stora spön på 13-14 upp till 15 fot i klass 9-11och sjunklinor. Men dagens linor går att köpa med olika toppar i flyt och olika sjunkgrader så har man hela kittet som man behöver. I humusfärgat vatten så som i Norra Sverige och även många av åarna Söderut, Mörrumsån exempelvis, bäst med orange färger på flugorna. I Norge med klarare vatten kan färger så som blått fungera bättre.

Krokval: starka, kraftiga krokar till laxen, finns i såväl 3 krokat, som dubbelkrokat utförande, även singelkrokat och alla har sin egen personliga favorit precis som allt annat i fiskeväg. Till havsöringen behövs inte lika kraftiga krokar, där är en dubbelkrokad något mindre krok än till laxen standard.

Försommarfiske/Mitten av Maj och framåt i hela Sverige.

Mera blandade färger så som grön/svart så som flugan Green Highlander, även i modernare tappningar. Orange Phatagorva, den gula flugan Bananen och Sunray Shadow i storlekar som 6-8 centimeter. Även större flugor kan användas. Fortfarande stora, kraftiga spön, men allt är ju efter storlek på älv så som vattenstånd. Och linor med sjunkgrad därefter. Sjunk 3 och sjunk 6 är vanliga och används flitigt!


Phatagorva.

Sommarfiske, hela Sverige mitten av Juni.

Samma flugor men i något mindre storlekar, då vattnet är lägre. Mindre spön används då så som 11-12,6 fots i klass 7-8 spön då vattenståndet är lägre men spövalet det beror ju på hur stor älv man fiskar också. Linval efter vattenstånd och älv, men även under lågt vattenstånd så kan fiskarna ställa sej i djupgroparna, så sjunklina kan vara nödvändigt.

Sensommar/Höst fiske på Lax och havsöring

Lite mindre flugor även under denna säsong. Lite större nymfer kan även funka bra på havsöringen. Spö och linval efter älv och vattenstånd beroende på hur det regnar. Men något mindre spön på 11-12,6 spön ska nog räcka långt här oftast. Ytligt fiskad lina nattetid då det är ytligt fiske med svarta streamers som gäller efter havsöring. Sjunklina kan dock användas dagtid i fisket i djupgroparna. Samt till laxarna på djupet i större älvarna såklart.


Tips för krokningen är att ha en släplina, dvs ha en lös lina i handen på någon meter och släppa efter fisken då den tagit bytet, så den får vända om helt och fara iväg en liten bit med linan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar