lördag 18 februari 2017

Haspeltips.

Aborre

När vi snackar mindre fisk som aborre så skulle jag väl säga att ett litet UL-spö på 5,6-7 fot gör sitt jobb. Dem går ju att köpa som set med passande rulle och lina. Runt 0,22s lina är ju perfekt. Drag som används till aborren är ju oftast litet färgglada smådrag som spinnare i olika format, och kanske någon mindre rapala eller litet väldigt litet skeddrag, joggar brukar ofta vara hett till detta fiske!

Harr/öring

Här skulle jag säga att ett 8 fotss spö går ganska bra men visst, man kan ha ett på 9 fot också, det kastar ju trots allt lite längre också. För havsöringen eller riktigt grov öring spön på 10 fot och linan på 0,30-0,35. Medans till det vanligare fisket kan linan ligga på 0,25. För att få harren till hugg, så skulle jag föredra att kasta med ett klassiskt flugkast, 3 flugor framför en flytande ponton på 20-40 gram för att få ut kastet till fiskarna, om älven är större. Till öringen, gärna drag så som spinnare, skeddrag så som Toby´s och Rapala. Gälla färger på våren och hösten och mera vanliga färger så som silver och koppar under sommaren. När man kastat ut ett skeddrag så håll spöet höjt i skyn och veva bara till då draget känner bottnen. Ett tips är också att måla Rapalan helt svart i nattmörkret för dem grova öringarna. Tips för krokning på större öring är att låta han dra 3 långsamma knyckar med draget, bom-vila, bom-vila, bom- vila lite och höj sedan spöet i ett kraftigt mothugg! Detta tipset fick jag en gång av en rätt så grön fiskare och det är bland dem bättre tips jag någonsin fått. Så prata gärna med olika folk för att få fler synvinklar på fisket.

Lax/HÖ

Här gäller rejäla spön på 11-13 fot, och dessa kan ha rejäla rekomenderade gramantal om det behövs komma ner i botten i storälvar och kraftkanaler. Linor på allt ifrån 0,35-0,50 är förekommande under detta fiske. Fiskedragen som används är oftast tunga skeddrag, allt efter hur djupt det är i älven. men även wobbler används ju också. Fiske med bombarda och en tubfluga ner i bottnen är också vanligt. Detta används ju självfallet också till fisket efter grov insjö öring såväl som havsöring! Ett specialtips jag läst om är att ett gäng trollingfiskare började kasta med svarta och gröna sega råttor på en krok med ett flöte ut i vattnet efter båtarna och det gav rikligt med havsöring där det tidigare varit dött fiske. Samma tips med höjt spö och krokningstips skrivet under rubriken Harr/öring under laxfiske och havsöringsfiske.

Gädda

Här brukar spöna inte vara så långa oftast iaf, men allt är ju efter hur vattnet ser ut där man bedriver fisket. men ett spö på 8-9 fot gör oftast sitt jobb. Med lite kraftigare gramantal, oftast dryga 45 gram, detta för att stora tunga drag används till gäddfisket. Beten med stora wobblers, stora jiggar som föreställer fiskar och liknande. Samt använda sej av ståltafs såklart iom gäddans stora huggtänder så inte linan går av.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar