lördag 18 februari 2017

Gäddfiske.

Jag har väl aldrig varit någon riktig gäddfiskare som fiskar riktat efter gädda. Ja, det var väl kanske isf när jag var yngre och var i farmor och farfars stuga 25 mil söderut. Där var storälven mer som en väldigt stor sjö, eller snarare ett hav skulle jag vilja påstå! I alla fall med ett barns vilda fantasi. Där brukade vi väl främst bada i sandvikarna, men det fanns även ett bra bestånd av aborre, grov sådan också. Det fanns även bra med mört, och en och annan enstaka gädda i vassen.

Det vi främst fiskade, och då brukade vi meta, var efter aborre. Vi brukade ta färjan över på andra sidan älven och börja med att meta mört. För att sedan ta ett mörtöga att agna med. Det brukade funka i dem fall det inte funkade så bra med mask, men mask var ofta också ett säkert kort som bete. Vi fick rätt stora mörtar också måste jag säga, det var mörtar på 2-3 hekto, alltså rätt så stort för att vara mört! Aborrarna låg i väldigt varierad storlek men största vi fick var nog kanske en bit över 7-8 hekto, och vi hade kontakt med sådana på kilot!

Vi kunde sitta där på kanten av färjan och meta i timtals. Frustrerade blev vi såklart när vi hade bra fiske och färjan skulle över på andra sidan älven! Men dem kunde ju inte stoppa trafiken för vårat fiske liksom. Då brukade vi stanna kvar på sidan där vi hade bra fiske, och fiska efter stränderna, men det var ju sällan lika bra som en bit ut. Men det funkade relativt bra även det.

Några gånger så tog vi farfars motorstyrda båt och for en bit nedför älven, tills vi kom till ett litet utlopp av en bäck. Där var det vråldjupt och vi hittade där just ett ställe med riktigt grov aborre. Jag tror att vi fick någon nån gång på en 9 hekto upp till strax över kilot. Den största aborre vi såg där vägde nog 1,5 kilo, inte dåligt för en aborre! Brorsan och kusinen fiskade nog lite mer än jag på detta ställe eftersom jag var lite äldre än dem, och kunde bli lite smått less på aborrarna ibland, längtandes efter att komma hem till älvarna och det vanliga harr och öringfisket.

Ibland så fiskade vi också efter gädda med haspelspön och diverse drag. Det vi hade som taktik då, var det att vi vadade ut i vassen där gäddorna stod, så vi skrämde iväg dem. Därefter kastade vi draget en bit längre ut i samma riktning som gäddan hade tagit. Oftast så small det på. Och det var fina gäddor, 5-6 kilo som oftast, och den största vi fick låg nog på en 7-8 kilo.

I älven där jag brukar fiska har jag även där rensat ställena på gädda. Jag har nog dragit upp en 15-25 gäddor när jag höll på som mest att fiska där. Dem har tagit på allt från torrflugor till nymfer, streamers och även fiskedrag på den tiden jag höll på med haspelfiske. Även där gäddor på 5-6 kilo, och den största jag haft på låg nog på en 7-8. Jag har berättat om den gäddan i en tidigare historia. Den gäddan ligger nog idag på strax över 10 kilo skulle jag tro, för många år har flutit förbi sedan jag hade på han.

Jag hade en gång på en fin gädda när jag var med kompisen för att fiska havsöring. Vi hade parkerat bilen bara för att låna toaletten ett tag på ett känt ställe med grillplatser längs den vanliga älven jag brukar fiska i. Jag såg en stor fisk hoppa på andra sidan bron efter jag kom ut ifrån toaletten. Tog tillfället i akt och gick över bron för att kasta på fisken. Gick ner längs stenskravlet och tog fram en svart streamer. Fiskade av stället en bit ovanför bron där jag hade sett den stora fisken hoppa. Inget hugg. Gick ner där bron låg ovanför mej som tak och fick syn på en liten öring som jagade små insekter. Därefter kom en stor gädda och smällde på den lilla fisken för att sedan styra ut en bit på djupet en bit nedanför bron. Efter några kast med streamern såg jag gäddan smälla på en liten fisk igen och kort därefter så smällde han på min fluga.

Det var en vild fight, han stack flera rusningar med linan och hoppade i vild frenesi i luften. Detta är den bästa fight jag haft med en fisk.Gäddan låg nog på en 5-6 kilo även denna, men han var som extra stark och pigg detta exemplaret. Fylld av muskler av att stå på ett lite forsigare ställe. Det slutade med att linan till slut gick av, som förväntat när man inte har en ståltafs bakom flugan. Men det var himla kul. Gäddfiske är kul och riktat gäddflugfiske kan jag tänka mej är himla kul. Bra fighter, några fina gäddor per fisketur, och massor med action. Det är ett fiske som helt klart hade varit kul att ta upp i framtiden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar