måndag 27 februari 2017

Fiske efter storöring med flugspö.

Fisket efter stor öring har ju klart sin charm. Här gäller det att vara systematisk och gå all in. Det går inte att bara fiska för trivselns skull, utan det handlar om viss uppofring för att få lyfta trofén. Man måste kartlägga ståndplatser i älvarna och huggtider och sen smyga försiktigt och inte göra ett endaste misstag.

Våren

På våren direkt när isen har smällt går det att bli rikligt belönad om man fiskar på ett öringtätt område. Redan när isen ligger kvar så vandrar öringarna längs iskanterna och äter små insekter som råkar trilla ner. Jag fick en gång en fin kilosöring vid ett sådant tillfälle när jag kastade ut en liten förtyngd nymf på iskanten och lät den sjunka mot bottnen. Jag gjorde sedan tre "juck" med flugan och då sög det till. Jag var endast ute en timma och provade litegrann, kallt kändes det. Men det går alltså att fiska under alla förutsättningar.

När väl isen smällt och vattnet är högt så jagar den stora öringen febrilt småspigg för att äta upp sej! Det här är en väldigt givande tid för att komma i kontakt med dem stora. Stora färggranna flashiga flugor är melodin, streamers givetvis. Använd er utav sjunklinor också för det kan behövas komma ner en bit där det är varmare för fisken att vistas.

Tidig sommar

När väl sommaren slagit in så brukar det lugna ner sej en liten stund. Öringarna har fått äta sej feta. Men låt det gå en stund så kommer nästa fina chans att fånga dem stora. Sommaren måste få komma igång med en cirka tre riktigt varma dagar, och då att det även är varmt om kvällarna. Då brukar nattsländorna börja kläckas. Mitt tips då är att bege sej till en riktig storöringssjö där dem kan patrulera alldeles intill land, men det går ju även i en älv såklart. Men satsa i sådana fall på en älv där det verkligen finns rikligt med öring. Jag skulle i sådana fall föreslå att fiska på ett sel där nattsländorna kläcks, men även slutet på en fors i en hölja kan gå bra dit födan färdas med forsen från ovanstående sel då. Men öringen kan tom finna sej en liten bäckfåra att stå i för att sluka den färdande matbiten. Men mitt tips är som sagt ett sel, och därikring fiska.

Havsöringstider

Havsöringen börjar att vandra rätt så tidigt på året. Så direkt isen lossnat så beger dem sej upp för älvarna. Ett laxstim brukar dock stiga innan dem, störst går först! Men i alla fall så kommer dem riktigt tidigt. Slutet på vårkanten, brytningen till försommar brukar vara en giftig tid. Här gäller det ju stora, färgglada flugor med något sjunkande lina dagtid lite beroende på temperatur. Ju kallare desto djupare ner. Är det mer varmt ute så något mindre sjunkande. Då kan det gå bra till och med med flytlina eller inter mediate lina. Är det vamt ute kvällstid så fiska då bara i ytskiktet med en svart streamer som säkraste kort. Men även någon liten sjunkande nymf kan göra stor succé.

För dem som kastar med haspelspö så får ni ju tänka på att samma regler gäller för er, bland annat det om färggranna drag då och så vidare..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar