tisdag 28 februari 2017

Dagsländor.


Dagsländans liv är upp till några månader till ett par år, men det är enbart under några korta dagar den är intressant för oss flugfiskare. Det är då den lever som bevingad slända och har fått sitt namn för just sin korta livstid som fullvuxen slända: dagslända. Den har dock flera olika stadier som är viktiga för oss flugfiskare.

Nymfstadiet

Till allra största delen av sitt liv lever dagsländan sitt liv i nymfstadiet. Den lever då kring bottnen och simmar olika bra beroende på olika art. När vi imiterar detta stadie så fiskar vi således med sjunkande nymfer som flugor. När den vuxit till sej ordentlige så är det dags för den att para sej. Det gör den enbart som bevingad slända. Det är alltså dags för nymfen att simma upp till ytan där den sedan genom att klättra upp på en sten exempelvis kan kläckas till bevingad slända genom att ta sej ut ur sitt skal.

Dun

När dagsländan sedan har tagit sej ur sitt skal så behöver dens vingar få torka innan den tar sej an livet! Detta stadie kallas för dun. Dem första sekundrarna upp till en minut så kan alltså inte sländan flyga. Sländan är då ett lättfångat byte för fisken som inte behöver slösa på sin energi särskilt mycket alls för att glupsa i sej den, hjälplös som den är just då för stunden. Efter att den flutit omkring på vattnet så lyfter sedan sländan och flyger in till land för att ytterligare få torka sina vingar något. I detta stadie så fiskar vi oss utav torrflugor, antingen som bevingad slända eller en fluga som hänger i ytan för att imitera en kläckande sådan.Spinner

När sländan väl kläckt och fått torkat sina vingar så går den in i ett stadie som vi fiskare kallar för spinnerstadiet, det är då dags för att para sej. Detta kan ske redan samma kväll om förhållandena är dem rätta och kan dröja upp till 1-2 veckor om dem ej är det. Skillnaden på en dun och en spinner kan lätt ses på att spinner´n har genomskinliga vingar vilket den ej brukar ha i "dun stadiet". När sländorna sedan ska paras så inledder dem en hänförisk dans av en storslagen rytmik. Detta stadie är inte särskilt intressant alls för oss flugfiskare men väldigt vackert att se på hur som helst. Men när parningen väl är genomförd så flyger honorna ut över vattnet, för att med sin stjärt doppa den mot vattenytan för att släppa ner sina ägg i vattnet. Äggen påbörjar ju senare sina liv som nymfer. När sedan detta är gjort så dör honan och går in i nästa steg: spent spinner.

Spent Spinner

När honan således lagt äggen och dör så fäller den vingarna rakt ut mot sidorna. Den är då i stadiet spent spinner, och i detta stadie brukar områdets stora fiskar ta sin chans, på grund av att det är så enkelt för dem att bara åka runt å sluka dem i en dammsugar effekt.

Dagsländorna finns i många arter så se till att ha en arsenal flugor i allt från storlek 20 till 10 och i diverse olika färger.


Tips på Nymfer: haröra, flicksländenymf, danica/vulgatanymf

Kläckare: Klinkhammer, CDC och foamkläckare, Arctic emerger

Dun: Dagslände dun, Fjällåsländan, Danica/vulgata dun, Baetis rhodani, Gul forsslända i catskill style

Spent Spinner: Spent Spinner #1 & 2Inga kommentarer:

Skicka en kommentar